Home page
Γίνετε Συνδρομητής - Subscribe
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
Κατηγορία: Αφιερώματα
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ασωπού Λακωνίας
Ο Ασωπός Λακωνίας είναι γνωστός στο πανελλήνιο από τα γευστικά πορτοκάλια που παράγει αλλά και από την πολύ θερμή πίστη των κατοίκων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις Κυριακές, όλα τα σπίτια του χωριού ερημώνουν, γιατί όλος ο κόσμος βρίσκεται στην εκκλησία. Η πίστη των κατοίκων διαπιστώνεται και από τον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή βυζαντινό ναό με το πανέμορφο καμπαναριό στο κέντρο του χωριού.
Το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς μπαίνοντας στον ιερό Ναό είναι το μαρμάρινο τέμπλο, το οποίο κοσμούν δωρικού ρυθμού κολώνες. Στον προσκυνητή ακόμη προκαλεί εντύπωση η ευταξία που υπάρχει μέσα στο ναό, χαρακτηριστική της αγάπης των πιστών στον Άγιο Γεώργιο. Αγάπη που αποτελεί τη βάση για την πνευματική προκοπή των ενοριτών. Προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αγάπης και της πνευματικότητας εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια σπουδαίοι λευίτες στο Άγιο Γεώργιο. Τελευταίος αυτών είναι σήμερα ο καλοσυνάτος πατέρας Γεώργιος Κότσαλης, γόνος ιερατικής οικογένειας, ο οποίος φροντίζει με το ήθος, την αδιάκοπη λειτουργική ζωή και την αυξανόμενη φιλανθρωπική παρουσία της ενορίας να δίδει Ορθόδοξη μαρτυρία. Όπως μας διηγείται ο ίδιος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ασωπού Κοντεβιάνικων κτίσθηκε το 1896 με χρήματα που αποκλειστικά διέθεσαν οι πιστοί ενορίτες και την επιμέλεια του μηχανικού Λυριωτάκη. Στον ιερό ναό εργάστηκαν τεχνίτες από τα Γιάννενα όπου έκτισαν το μεγαλοπρεπές καμπαναριό αλλά και μαρμαρογλύπτες τεχνίτες, οι καλύτεροι της περιοχής που κατασκεύασαν το τέμπλο, το οποίο πραγματικά αποτελεί σπουδαίο έργο τέχνης. Στο κέντρο του ναού εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο, δάπεδο με το δικέφαλο αετό.
Είναι αλήθεια ότι ο π. Γεώργιος Κότσαλης από την αρχή της διακονίας του στο ναό είχε στήριγμα εκτός από τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία μας, όλους τους πιστούς, οι οποίοι διέκριναν αμέσως τη ζέση του νέου εφημερίου να προσφέρει και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του θετικά. Νέοι, γέροι και παιδιά στάθηκαν δίπλα στο νέο παπά τους, ο οποίος έδωσε αρχικά προτεραιότητα στην ανάπτυξη πνευματικού έργου. Βοηθούμενος σημαντικά από την πρεσβυτέρα του Ελένη, ο παπά Γιώργης, οργάνωσε με μεθοδικότητα τα κατηχητικά σχολεία για τα παιδιά. Ταυτόχρονα οργάνωσε στο χωριό κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής και φρόντισε κατά το παράδειγμα του ποιμενάρχη του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου να αυξήσει το έργο φιλανθρωπίας. Σήμερα η ενορία αποτελεί μια από τις καλύτερες πνευματικές κυψέλες στην περιοχή.
Οι συνεχείς πρωτοβουλίες και η ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα, κατέστη αφορμή να προσεγγίσουν τον νέο εφημέριο, τον παπά Γιώργη Κότσαλη, οι νέοι. Πολλοί εξ αυτών επείσθησαν να συμμετάσχουν ως επίτροποι στο ναό και συμπαραστέκονται μέχρι σήμερα κατά αξιοθαύμαστο τρόπο. Με τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και δωρεές ευλαβών προσκυνητών του Αγίου Γεωργίου, αγοράστηκαν νέα καθίσματα, αντικαταστάθηκε η φθαρμένη από το χρόνο κεντρική είσοδος, καινούργιο αναλόγιο. Ταυτόχρονα αναπαλαιώθηκαν οι εικόνες..
Με τη συμβολή του δήμου της περιοχής ανακαινίστηκε και ο περίγυρος του ιερού ναού ενώ επόμενος στόχος είναι να αποκαλυφθεί η πέτρα με την οποία έχει κτισθεί ο ναός και να αφαιρεθεί ο εξωτερικός σοβάς.
Ο παπά Γιώργης τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται στο Ναό και εργάζεται συνεχώς για την ενορία του και τους ενορίτες. Γι’ αυτό και όλοι στον Ασωπό, όταν μιλούν για τον παπά, που τους έστειλε ο καλός επίσκοπος τους, στάζουν μέλι.
Θα ήταν παράλειψη μας εάν δεν αναφερόμαστε στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ασωπού και των γειτονικών ενοριών. Μια αξιοζήλευτη πραγματικά πνευματική συνεργασία, που δρα εποικοδομητικά στο χριστεπώνυμο ποίμνιο.

Συντάκτης: ΘΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή  

Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Αφιερώματα

  Η μάχη με τον πόνο άνοιξε την ... καρδιά μου διάπλατα

  «Προπονητής» από τον Πανορμίτη ανέλαβε την Αγγελική

  Τι σόι Θεός είναι αυτός που πιστεύεις;

  Από την εξέδρα των φιλάθλων σέντερ –φορ στο γήπεδο του ουρανού

  Εμπρός ...στην Πύλη του Θεού

  Η δύναμη της ευλογίας στη θωράκιση του ανθρώπου

  Η συστημένη επιστολή του τρελο -Γιάννη

  Ο τρελο -Γιάννης της Αθήνας, ο διά Χριστόν σαλός

  Ο τρελο -Γιάννης της Αθήνας, ο διά Χριστόν σαλός

  Η «βασιλειάδα» του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλινίκου

  Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως

  Ιερά Βασιλική, Σταυροπηγιακή καί Πατριαρχική Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

  Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους

  Ο κατά Χριστόν σαλός ποιμένας της Μακεδονίας

  Γαληνεύει ψυχές και ενισχύει την πίστη ο Ιεράρχης της Ύδρας

  Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης

  Με την ψήφο του κλήρου και του λαού η εκλογή των ποιμένων της εκκλησίας

  Η Προβληματική των Μεταμοσχεύσεων
»www.vimaorthodoxias.gr»
Πιστεύετε ότι η "έξυπνη Κάρτα του Πολίτη" σχετίζεται με τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας (αυτεξούσιο);
1. ΝΑΙ
2. ΟΧΙ
3. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 106
Σύνολο Χρηστών 106
Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη - Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο

ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Λαγουμιτζή 42, 117 45 - Αθήνα
Τηλ: 30 210 9212315, 9212 574
Fax: 30 210 9226970, Email: info@orthodoxia.gr