Home page
Εκδόσεις ΑΚΤΕ - AKTE Publications
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

Φόρμα αποστολής άρθρου
Ονοματεπώνυμο

e-mail αποστολέα

e-mail παραλήπτηΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).


Σχόλιο που θα συνοδεύει την είδηση (προαιρετικό)


Κείμενο προς αποστολή:
25 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και αγάπης
(03/02/2006 16:44)

“Μοναδική μου πρόθεση είναι η δόξα του Θεού και η ωφέλεια του λαού μας. Αγάπησα την Εκκλησία και αφιερώθηκα στην ιεραποστολή από τα παιδικά μου χρόνια. Θέλω να συνεχίσω να διακονώ το λαό μας. Άλλως δεν έχω λόγο παρουσίας, γιατί ο Επίσκοπος ζει για το λαό και πρέπει να ζει για το λαό… Έχω συναίσθηση πατέρα. Ο πατέρας πρέπει να θυσιάζεται για τα παιδιά του. Και όταν θυσιάζεται κάνει απλώς το καθήκον του, δεν κάνει τίποτε περισσότερο. Αυτό προσπάθησα να κάνω, δεν είδα τον εαυτό μου κάπως αλλοιώς παρά σαν πατέρα του λαού. Και έτσι θέλω να πεθάνω. Σαν πατέρας του λαού μου”.

Τα ανωτέρω λόγια είναι ένα απλό απόσπασμα από ομιλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, η οποία δημοσιεύεται στο τιμητικό τόμο που εκδόθηκε για τα 25 χρόνια διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Θεωρώ υποχρέωση και καθήκον μου να αναφερθώ στον πολυσήμαντο αυτό Ιεράρχη και στο πραγματικά αξιοθαύμαστο έργο που έχει επιτελέσει στον Πειραιά. Και αυτό διότι είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από μία δεκαπέντε, όταν υπηρέτησα τόσο στο ραδιόφωνο «Πειραϊκή Εκκλησία», όσο και στο γραφείο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως. Η συνεργασία μου αυτή μάλιστα υπήρξε σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς που το παρασκήνιο στην τότε εκκλησιαστική ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος φρόντιζε να διοικεί εκ του ασφαλούς, εκμεταλλευόμενο την ασθένεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και συνάμα απομονώνοντας κάθε φωνή καλοπροαίρετης κριτικής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο ο σεμνός και ταπεινός αυτός Ιεράρχης άνοιξε την πύλη συνεργασίας. Μια πύλη που με γέμισε με πρωτόγνωρες εμπειρίες μιας έντονης ποιμαντικής δραστηριότητας.
Ως υπεύθυνος τότε του γραφείου τύπου παρακολουθούσα από κοντά όλες τις πτυχές του έργου του προσηνούς και μεστού αγάπης ποιμενάρχη της Εκκλησίας του Πειραιά. Ένα έργο που είχε αφετηρία την άδολη και αληθινή αγάπη, κέντρο την ενοριακή ζωή και αποδέκτη τον άνθρωπο και τη σωτηρία του. Ένα έργο που επιτελείτο μέσα από την καθημερινή θυσιαστική ζωή του επισκόπου προς τον πλησίον που στόχευε και στοχεύει ως σήμερα στη μετάδοση της θείας Χάριτος και των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.
Από μικρό παιδί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έζησε μέσα στην Εκκλησία, γαλουχήθηκε στα νάματα της Ορθοδοξίας και διδάχθηκε την οδό της αλήθειας μέσα από το παράδειγμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Από την εφηβική ακόμη ηλικία αρχίζει να αναπτύσσει πρωτότυπη ιεραποστολική δράση ενώ η αγάπη του στην Εκκλησία τον οδηγεί στην εκμάθηση της ιεράς επιστήμης της θεολογίας και στη συνέχεια στον ιερό κλήρο. Το 1956 χειροτονείται Διάκονος και τρία χρόνια αργότερα εισέρχεται στο δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης.
Η προσήλωση του στην Ορθοδοξία δημιούργησε μια έντονη πνευματική ανησυχία, την οποία με μοναδικό και πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο κατάφερνε να τη μετατρέπει σε συνεχή προσφορά και μαρτυρία Χριστού. Είχε μάλιστα λάβει ως δωρεά από το Θεό το ιδιαίτερο προσόν της επιλογής στελεχών και φρόντιζε μέσα στο πνεύμα της Εκκλησίας να τα αξιοποιεί και να λαμβάνει εξ αυτών το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Λειτουργούσε πάντοτε με πατρική αγάπη κάτι που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητικό στο ποίμνιο του. Σε νεαρή ακόμη ηλικία ο σημερινός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος Καρούσος ιδρύει την ιεραποστολική αδελφότητα «Χρυσοπηγή» και αναπτύσσει μέσω αυτής μια πρωτόγνωρη ποιμαντική δραστηριότητα μέσω του κηρύγματος, των εκδόσεων και της τακτικής ευχαριστηριακής συνάξεως. Στην αδελφότητα εισέρχονται ημέρα με την ημέρα νέα στελέχη, στα οποία ο καλός αυτός και προσηνής λευίτης της Εκκλησίας μας διδάσκει και μεταδίδει την αληθινή αγάπη. Ταυτόχρονα τους μεταλαμπαδεύει τις αρχές του Ευαγγελίου και τους καθιστά ανθρώπους της θυσίας και της προσφοράς.
Πολλοί εξ αυτών εισέρχονται στον ιερό κλήρο και δημιουργούν μαζί με τον γέροντα τους Καλλίνικο μια από τις πιο δυναμικές ιεραποστολικές αδελφότητες στην Ελλάδα. Ως ομάδα πλέον μεταβαίνουν στα Μετέωρα στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, όπου ο γέροντας τους και πατέρας τους αρχιμανδρίτης Καλλίνικος εκλέγεται ηγούμενος. Το διάστημα παραμονής τους στο ιστορικό αυτό μοναστήρι υπήρξε καθοριστικό, αφού στην κυριολεξία το μοναστήρι αποκτά νέα μορφή. Ανακαινίζεται εκ βάθρων και καθίσταται ένα από τα πιο αξιόλογα πνευματικά μετερίζια της Θεσσαλίας. Η ακτινοβολία του φθάνει ως την Αθήνα και παρακινεί πολλούς να αναπτύξουν πνευματική σχέση.
Το 1975 η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζοντας την προσφορά και το έργο του αρχιμανδρίτη Καλλινίκου τον εκλέγει τιτουλάριο Μητροπολίτη Ρωγών και του αναθέτει την ευθύνη νευραλγικών θέσεων, όπως τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Εκκλησιαστικής Αλήθειας», την οποία ίδρυσε ο ίδιος. Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος είχε ακόμη ένα λόγο για να καυχιέται εν Κυρίω και αυτός ήταν η εκλογή από το 1974 στη Μητρόπολη Δημητριάδος ενός μέλους της Χρυσοπηγής και πνευματικού τέκνου, του σημερινού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Τον Ιανουάριο του 1978 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εκλέγει Μητροπολίτη Πειραιώς τον Ρωγών Καλλίνικο, και του εμπιστεύεται μία από τις πιο σημαντικές εκκλησιαστικές της επαρχίες. Ένα μήνα αργότερα ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ενθρονίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και δίνει το στίγμα της αποστολής του στο μεστό ενθρονιστήριο λόγο του.
Πρωταρχικό μέλημα του νέου Ιεράρχη αποτελούσε η ανανέωση της λειτουργικής ζωής, την οποία πετυχαίνει με την είσοδο νέων κληρικών αλλά και την αξιοποίηση των παλαιοτέρων. Οργανώνει άμεσα λειτουργικά σεμινάρια, ανεγείρει νέες ενορίες, ανακαινίζει τους παλαιούς ναούς και καθιερώνει τις τακτικές ιερατικές συνάξεις.
Παράλληλα φροντίζει να μετατρέπει τις κατά τόπους ενορίες σε οίκους αγάπης, θωρακίζοντας αυτές πνευματικά αλλά ενισχύοντας και το φιλανθρωπικό έργο. Ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά και όχι μόνο τις Κυριακές τις ενορίες και φροντίζει να αξιοποιεί ιερείς και ενοριακά στελέχη. Εμφυτεύει σ’ αυτούς τον ιεραποστολικό πόθο της συνεχούς προσφοράς προς τον πλησίον μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση στα θεία νάματα της πίστεως μας. Ιδρύει στο σύνολο σχεδόν των ενοριών πνευματικά κέντρα, σχολές γονέων ενώ οργανώνει σε κάθε ναό κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής. Εκδίδει ο ίδιος σειρά εποικοδομητικών βιβλίων, για τους νέους, τους ιερείς, τους ασθενείς για το ρόλο της Εκκλησίας. Δημιουργεί επίσης το σύνδεσμο επιστημόνων Πειραιώς, μέσω του οποίου οργανώνονται δεκάδες επιστημονικά συνέδρια που προσελκύουν χιλιάδες νέους επιστήμονες.
Ως ποιμενάρχης επιλέγει να κατοικεί στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στο Καπανδρίτι, η οποία αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια σχολείο διδασκαλίας του μοναχισμού. Σημειωτέον ότι την Ιερά Μονή ίδρυσε και κατασκεύασε ο ίδιος και τα πνευματικά του παιδιά.
Το 1984 ιδρύει Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και λίγα χρόνια αργότερα ιδρύει Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας. Και οι δύο Σχολές συνέβαλαν στην αξιοποίηση εκατοντάδων νέων όχι μόνο από τον Πειραιά αλλά και τις ευρύτερες περιοχές της Αττικής. Από το 1990 επίσης ιδρύει το ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία», ο οποίος μεταδίδει επί 24ωρου βάσεως πλούσιο πρόγραμμα εκπομπών πνευματικού, εθνικού, επιστημονικού και κοινωνικού περιεχομένου. Φροντίζει ακόμη για την έκδοση του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» μέσω του οποίου οικοδομεί πνευματικά χιλιάδες πιστούς.
Το 1991 βάζει τις βάσεις και ξεκινά ένα έργο πρωτοποριακό στον εκκλησιαστικό χώρο, ιδρύει τον πρότυπο Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο της Μητροπόλεως. Είναι η αρχή της εισόδου της Μητροπόλεως Πειραιά στο χώρο της εκπαίδευσης που σκοπό είχε να προσφέρει σωστό ξεκίνημα στα παιδιά μέσα από ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις αρχές του Ευαγγελίου. Λίγα χρόνια αργότερα το 1998 η Ιερά Μητρόπολη ανεγείρει πολυτελή κτίρια και ιδρύει το πρώτο δημοτικό σχολείο με δύναμη 330 μαθητών. Σήμερα τόσο ο Παιδικός Σταθμός, όσο και το Δημοτικό Σχολείο έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, αφού προσφέρουν σωστή και άρτια εκπαίδευση, μέσα πρωτότυπα προγράμματα σπουδών.
Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος ιδρύει ακόμη Ταμείο Υποτροφιών, το οποίο παρέχει χρηματικά βοηθήματα σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές φτωχών οικογενειών. Οργανώνει ακόμη σε νέες βάσεις τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, ιδρύει 13 συσσίτια διανομής δωρεάν φαγητού σε απόρους, και δημιουργεί το κέντρο σιτίσεως «δος ημίν σήμερον» που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος, παρέχοντας καθημερινά τροφή σε 200 και πλέον απόρους.
Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος φρόντισε επίσης τα γηρατειά ανεγείροντας δύο στέγες γερόντων, ενίσχυσε επίσης την ποιμαντική διακονία στα νοσοκομεία, ίδρυσε τράπεζα αίματος, δημιούργησε δύο ομάδες συμπαραστάσεως κρατουμένων, κατασκεύασε στην Παιανία και στο Καπανδρίτι πρότυπα κατασκηνωτικά κέντρα…
Η ακτινοβολία της νέας «βασιλειάδας» στον Πειραιά είναι πλέον πανορθόδοξης εμβέλειας και αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς. Θα ήταν παράλειψή μας εάν σ’ αυτή δεν εντάσσαμε και την προσφορά νέων στελεχών προς την Εκκλησία μέσω του ταπεινού αυτού λευίτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Εκτός του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, στα πνευματικά τέκνα του αξιόλογου αυτού ποιμενάρχη συγκαταλέγονται και οι Μητροπολίτες Κίτρους Αγαθόνικος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σάμου Ευσέβιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, καθώς και πλήθος κληρικών που υπηρετούν στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου αλλά και σε άλλες νευραλγικές θέσεις της Εκκλησίας μας.

Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
Πηγή: Στύλος Ορθοδοξίας (Νοέμβριος 2003)


ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Λαγουμιτζή 42, 117 45 - Αθήνα
Τηλ: 30 210 9212315, 9212 574
Fax: 30 210 9226970, Email: info@orthodoxia.gr