Home page
Γίνετε Συνδρομητής - Subscribe
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

Φόρμα αποστολής άρθρου
Ονοματεπώνυμο

e-mail αποστολέα

e-mail παραλήπτηΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).


Σχόλιο που θα συνοδεύει την είδηση (προαιρετικό)


Κείμενο προς αποστολή:
(02/05/2008 16:34)

Η περιοχή των Μεγάρων δεν αποτελεί μόνο προσφιλές έδαφος για επενδυτικές πρωτοβουλίες συγγενικού προσώπου πρώτου βαθμού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά από ότι διαπιστώνεται δύναται να καταστεί μελλοντικά και «πεδίον» νέων αντιπαραθέσεων και οξύνσεων μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος.
Και αυτό διότι την τοπική αυτή εκκλησιαστική επαρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος επέλεξε το Φανάρι για να βάλει σε εφαρμογή τα μύχια σχέδια μίας δυναμικής επανόδου του στο εσωτερικό της θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ανάδειξη μάλιστα του επιστήθιου φίλου της Μητρός Εκκλησίας Μητροπολίτη Θηβών Ιερωνύμου ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε συνδυασμό με το λίαν πετυχημένο σχέδιο αποδυνάμωσης των πάλαι ποτέ αντιπατριαρχικών και νυν φιλοπατριαρχικών φωνών των Μητροπολιτών Ιωαννίνων Θεοκλήτου και Φιλίππων Προκοπίου δια προνομιακών μεταχειρίσεων συμβάλουν στην απαραίτητη επιβληθείσα σιωπή και στους χαμηλούς τόνους μίας ένοχης αποδοχής που ελλοχεύει τον κίνδυνο να παρουσιασθεί ως δεδικασμένο!
Συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος κατά παράβαση κάθε έννοιας εκκλησιαστικού Δικαίου και κανονικής τάξεως συμφώνησαν και προχώρησαν χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακήρυξη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στο Μάζι της Αττικής και του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ιμβριώτισσας στη Σαλαμίνα ως σταυροπήγια! Μάλιστα η συμφωνία αυτή παρανόμως προωθήθηκε και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Ελληνικής Κυβερνήσεως (ΦΕΚ στις 31/12/2007) τις ημέρες δηλαδή της ασθενείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Ως ήταν φυσικό από τις εξελίξεις που ακολούθησαν όχι μόνο δεν διατυπώθηκε καμιά διαμαρτυρία και αντίδραση αλλά το ζήτημα αποσιωπήθηκε. Και στην αντικανονική ενέργεια «εισπήδησης» του Πατριαρχείου ήρθε να προστεθεί από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και η προώθηση μέλους της αδελφότητας της Μονής σε αντικανονικώς θεσπιζόμενη νέα Συνοδική θέση γραμματέα Αρχιγραμματείας που στην ουσία λειτουργεί με την λογική του πάλαι ποτέ κυβερνητικού επιτρόπου!!!
Ίσως αυτός είναι ο λόγος της έντονης παρασκηνιακής δραστηριοποίησης στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέρ του κ. Ιερωνύμου αλλά και η έκδηλη χαρά του πρώτου για το αποτέλεσμα... Εναγωνίως περίμενε την επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου προκειμένου να ανανεώσει, να επεκτείνει και νομιμοποιήσει το παλαιό προνόμιο που είχε περί της ανακηρύξεως Σταυροπηγιακών Μονών και Ναών. Και ίσως το όχι τόσο προσδοκώμενο όσο προσυμφωνηθέν «δώρο» της επανίδρυσης της Εξαρχίας να είναι ο «Δούρειος Ίππος» κατάργησης του Τόμου περί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Να λοιπόν πως εξηγούνται οι χαμηλοί τόνοι του νέου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και οι ολοένα και αυξανόμενες κινήσεις του μακράν των επικίνδυνων φώτων της δημοσιότητας. Γιατί είναι εμφανές ότι το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας διαθέτει πλέον τον καλύτερο πρέσβη στην προσπάθειά του να προωθήσει τις μύχιες επιδιώξεις του. Είναι το έδαφος μάλιστα τόσο πρόσφορο που προδιαθέτει τον Οικουμενικό Πα;τριάρχη Βαρθολομαίο να πολλαπλασιάσει τις επισκέψεις του στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια ανανέωσης της παραδοσιακής σχέσης με τον ελληνικό πιστό λαό. Και είναι πρόσφορο γιατί πλέον έχουν ολοτελώς «εξουδετερωθεί» οι αντιπατριαρχικές εστίες στην Ιεραρχία.
Πάντως η δημοσίευση στο ΦΕΚ θεωρείται πως θα προκαλέσει συζήτηση, αφού πλέον πρέπει να ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο μία απόφαση, ώστε να κλείσει το θέμα. Το Φανάρι ωστόσο δηλώνει άγνοια για την κίνηση αυτή και δηλώνει πως για να συμπεριλάβει στα επίσημα Πατριαρχικά Σταυροπήγια τα ανωτέρω, δηλαδή να προχωρήσει στην έκδοση Πατριαρχικού Σιγιλλίου αναμένει συνοδική απόφαση εξ Αθηνών!!!

Τι αναφέρεται στο φύλλο της κυβερνήσεως υπ’αριθμ. 2476 της 31ης Δεκεμβρίου 2007

Πράξις 769

Νομοκανονικόν καθεστώς Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων και Ιερού Ναού Παναγίας Ιμβριωτίσσης Σαλαμίνος.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
Έχοντες υπ’ όψιν:
α) τα υπό των θείων και ιερών Κανόνων (γ τῆς Β , θ , ιζ καί κη τῆς Δ Οἰκουμενικῆς Συνόδου) και της ιεράς παραδόσεως διακελευόμενα περί της ηυξημένης, δεσποζούσης και υπεραρχικής θέσεως του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου εν τη καθ’ ημάς Ορθοδόξω Εκκλησία και των εξ αυτών αδιαστάτως και καθολικώς ισχυόντων Πατριαρχικών ευθυνών, δικαιωμάτων και προνομίων, εξ ων ιδία το διδόναι απαντοχή Σταυροπήγια,
β) τας, συμφώνως τω προρρηθέντι Πατριαρχικώ προνομίω, Σταυροπηγιακάς καθιερώσεις, ενώπιον ημών αυτών, των εν τη καθ’ ημάς εκκλησιαστική Επαρχία κανονικώς και νομίμως ιδρυμένων και λειτουργούντων: α) της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων και β) του εν Σαλαμίνι Ιερού Ναού Παναγίας Ιμβριωτίσσης του ομωνύμου Πνευματικού Κέντρου Ιμβρίων υπ’ Αυτού τούτου του Οικουμενικού Πατριάρχου,
γ) τα υπ’ αριθμ. 944/17.10.1988 και 66/10.2.2000 σεπτά Πατριαρχικά και Συνοδικά Γράμματα,
δ) τα διαλαμβανόμενα εν άρθροις:
1. 3 παρ. 1 και 2 του εν ισχύι Συντάγματος,
2. 1 παρ. 1,2,4, 29 παρ. 1 και 39 παρ. 1 του ν. 590/1977, «περί του καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Φ.Ε.Κ. 146/τ.Α ),
3. 27 του νόμου 3467/2006, «επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ρύθμιση θεμάτων διοίκησης και εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 128/τ.Α ),
4. μόνω του π.δ/τος 281/1988, «Ίδρυση της Ιεράς Ανδρικής Κοινοβιακής Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων» (Φ.Ε.Κ. 127/τ.Α ),
5. μόνω του «Καταστατικού Μοναστικού Κανονισμού της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων» εις την ως έχει υπ’ αριθμ. 1/2007 Κανονιστικήν Πράξιν αυτής (Φ.Ε.Κ. 718, 11347/τ.Β /2007) ως και
ε) 1. το υπ’ αριθμ. 831/18.11.1988 ημέτερον έγγραφον και 2. τας υπ’ αριθμ. 619/22.6.2001 και 765/10.5.2007 (Φ.Ε.Κ 1356/τ.Β /2007) ημετέρας Πράξεις, βεβαιούμεν:
ότι τη ημετέρα παρακλήσει η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων και ο εν Σαλαμίνι Ιερός Ναός Παναγίας Ιμβριωτίσσης, καθιερώθησαν ανεκκλήτως τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος την 26.5.1999 και 20.10.2000 αντιστοίχως, υπό της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνωδά τω αυτοδικαίω Αυτού προνομίω, εις Πατριαρχικά Σταυροπήγια Όθεν, απολαύουσι μεν διηνεκώς των ιδιαζόντων και αρχαιόθεν ισχυόντων δια τα τοιαύτα εκκλησιαστικών δεσμίων, εξ ων και το μνημονεύειν εν τοις διατεταγμένοις του κανονικού ονόματος του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου και το μηδεμίαν προς ουδένα έτερον πλην Αυτού έχειν εσαεί οίαν δη τίνα αναφοράν η και υποχρέωσιν διέπονται δε μετά και των εν αυτοίς προσηρτημένων μετοχιών (Φ.Ε.Κ. 1356/τ.Β /2007) αποκλειστικώς και μόνον υπό των καταστατικών αυτών κανονισμών (Φ.Ε.Κ. 718, 1134/τ.Β /2007).
Η παρούσα ημών Πράξις προσκομισθήτω μεν πανευλαβώς τη Α.Θ.Π. τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Βαρθολομαίω, επιδοθήτω δε τοις προδιαληφθείσιν Ιεροίς Πατριαρχικοίς Σταυροπηγίοις και διαφυλαχθήτω εν τω παρ’ ημίν Αρχείω προς μόνιμον και διηνεκή την παράσταση.
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εν Μεγάροις, 13 Αυγούστου 2007
Ο Μητροπολίτης

† Ο Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος

Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008


ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Λαγουμιτζή 42, 117 45 - Αθήνα
Τηλ: 30 210 9212315, 9212 574
Fax: 30 210 9226970, Email: info@orthodoxia.gr