Πολλά ανοικτά μέτωπα για την Εκκλησία το 2006
Γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου επαναφέρει στη θέση του τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα!
(29/12/2005 14:17)
Με πολλά ανοικτά μέτωπα εισέρχεται στο νέο έτος η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα κληθεί από τον πρώτο μήνα του έτους να αντιμετωπίσει έντονες αμφισβητήσεις και καταστάσεις πρωτόγνωρες για την ίδια. Το κυριότερο πρόβλημα για το οποίο εκ των πραγμάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι αυτό που μεθοδικά εδώ και οκτώ μήνες επιχειρείται να ανοίξει, δηλαδή αυτό που έχει να κάνει με το καθεστώς των σχέσεων με την Πολιτεία και οι προεκτάσεις του οποίου εκτιμάται πως θα φέρουν πολιτικές ανακατατάξεις. Ήδη, οι φωνές πολιτικών προσωπικοτήτων αλλά και κομμάτων, εξαιρουμένου επί του παρόντος της ΝΔ, για αλλαγές στις καθιερωμένες σχέσεις συναλληλίας πληθαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή είναι διάχυτη η αδυναμία της Ιεραρχίας να αντιπαραθέσει προτάσεις και να προλάβει ή ακόμη και να αντικρούσει τα όσα προετοιμάζονται στο παρασκήνιο.
Η απουσία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από την Ιερά Σύνοδο είναι εμφανής και έχει αποδειχθεί ότι αυτό συνήθως στοιχίζει… Τρανά παραδείγματα αποτελούν το θέμα των ταυτοτήτων, η αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος αλλά και ο τρόπος που επιλέχθηκε για να αντιμετωπισθεί η εκκλησιαστική κρίση (τσουνάμι) στις αρχές του 2005. Τα σοβαρά αυτά εκκλησιαστικά ζητήματα απέδειξαν την παντελή έλλειψη μεθόδων και οργάνωσης και διατράνωσαν την επιπολαιότητα στους χειρισμούς που επιλέγει η Ιερά Σύνοδος.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας που αναμένεται να συζητηθεί από τους πρώτους μήνες του 2006, (ήδη πρόταση χωρισμού έχει κατατεθεί στη Βουλή), βρίσκει την Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο ανέτοιμη και αδύναμη, γεγονός που γίνεται κατανοητό από τα εγχώρια και αλλοδαπά κέντρα που ωθούν τον χωρισμό. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρούν τη χρονική αυτή συγκυρία, ως την πλέον κατάλληλη για να επιβάλλουν τις θέσεις και τα σχέδιά τους. Η ορατή και δια γυμνού οφθαλμού αδυναμία της Εκκλησίας διαπιστώνεται επίσης και από την τάση της να επιλέγει απαρχαιωμένες μεθόδους επικοινωνιακής τακτικής, οι οποίες δεν πείθουν σήμερα. Οι πνευματικές εφεδρείες που πάλαι ποτέ διέθετε και τα εκκλησιαστικά αναστήματα που θα μπορούσαν να ηγηθούν και να πρωταγωνιστήσουν σε ένα αγώνα αποδοχής και πειθούς του ελληνικού λαού υπέ της διατηρήσεως της υπάρχουσας σχέσεως με την Πολιτεία είναι φανερό ότι εκλείπουν σήμερα. Και η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαρύνει την ηγεσία της Εκκλησίας που προώθησε σε θέσεις Ιεραρχίας πρόσωπα άτολμα και φοβισμένα, πρόσωπα που υπερκαλύπτονται από τα όσα ελέω Θεού αναπάντεχα «κληρονόμησαν» και αναλίσκονται σε μια αυταρέσκεια που προσφέρουν οι χαρές της επισκοπικής θέσης… Ως εκ τούτου και με βάση τη λαϊκή ρήση, πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη γίνεται ευδιάκριτη η αδυναμία της Εκκλησίας να αντιμετωπίσει στην ορθή βάση το διάλογο που πιθανόν να επιλέξει τελικώς η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο καθεστώς συναλληλίας. Και ο διάλογος θα είναι η καλύτερη λύση για την Ιερά Σύνοδο, αρκεί φυσικά να ανακαλύψει τρόπους υπέρβασης των εμποδίων και των προβλημάτων που αναμένονται να δημιουργηθούν.
Ένα δεύτερο μέτωπο, το οποίο ίσως αποτελέσει και την αρχή εκδήλωση νέας έντονης αμφισβήτησης της εκκλησιαστικής ηγεσίας -εκ των έσω αυτή τη φορά- είναι αυτό που προκαλούν οι απαράδεκτες κατά κοινή ομολογία γνωματεύσεις και αποφάσεις της νομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου. Η πρώτη εξ αυτών έχει να κάνει με την απόφαση μετάθεσης από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη του Μητροπολίτη Ανθίμου, η οποία θα συζητηθεί και θα κριθεί το Φεβρουάριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση είναι υπέρ της αποδοχής της προσφυγής, κάτι που αν τελικώς γίνει θα ζημιώσει κατά πολύ την έξωθεν εικόνα και καλή μαρτυρία της Εκκλησίας σε δύσκολους γι’ αυτήν καιρούς. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε νέα εκλογή για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και μπορεί μεν να επικρατήσει και να επανεκλεγεί ο νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αλλά αυτό είναι βέβαιο πως γενικώς θα στοιχίσει …
Η δεύτερη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, η οποία έγινε εξ αφορμής αποφάσεως της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επιβάλλει άμεση διόρθωση από την Ιερά Σύνοδο στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου πριν είναι αργά. Και αυτό γιατί πέραν του ότι είναι θεολογικά αστήρικτη και επιεικώς δύναται να χαρακτηρισθεί απαράδεκτη ουσιαστικά επαναφέρει στην Μητρόπολη Αττικής τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη και ανατρέπει δια της πλαγίας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου τον Φεβρουάριο του 2005. Διότι είναι προφανές ότι με την γνωμάτευση αυτή αποδυναμώνονται οι λόγοι αποπομπής του, αφού διαχωρίζονται ως παντελώς άσχετη η «αυστηρώς προσωπικήν (ομοφυλοφιλικήν ) συμπεριφοράν προς την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος»!!! Πέραν λοιπόν ότι δογματικά πάσχει η γνωμάτευση, αφού αλλοιώνει το δόγμα, ουσιαστικά κάνει αποδεκτή την ομοφυλοφιλία είναι λογικό να καταστεί νέα εστία αμφισβητήσεων…
Εκτός των ανωτέρω το εσωτερικό μέτωπο που σταδιακά διαμορφώνεται στους κόλπους της Εκκλησίας σε βάρος της Ιεράς Συνόδου δεν αποκλείεται να ενισχύσει μια πιθανή μετάβαση –επίσκεψη στο Βατικανό τον προσεχή Μάρτιο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Η ανοικτή πρόσκληση από τον νέο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ ήδη έχει δοθεί και μελετάται πλέον ο χρόνος της επίσκεψης. Υπάρχουν ακόμη και άλλα σοβαρά θέματα, όπως λ.χ. η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το δεύτερο γάμο των κληρικών, που γίνεται αποδεκτός με όρους, η νομική κατοχύρωση της συμβίωσης ομοφυλοφίλων βάσει συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, η στάση της Εκκλησίας έναντι της επεκτάσεως της δυνατότητας καύσης νεκρού και σε Ορθοδόξους, η προώθηση παγίων αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την ανέγερση νέου Συνοδικού Μεγάρου, αξιοποίησης της περιουσίας της Εκκλησίας και ανέγερσης Μητροπολιτικού Ναού τα οποία επιβάλλουν προσεκτικές και μεθοδικές κινήσεις. Ομολογουμένως λοιπόν το 2006 θα είναι έτος κρίσιμο για την Εκκλησία.


Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
Πηγή: ΑΚΤΕ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εκτύπωση από orthodoxia.gr - ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   20/05/2019
http://www.orthodoxia.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~