Κάθαρση; Ποια κάθαρση!
Επιχείρηση συγκάλυψης και πάλι στην Ιερά Σύνοδο
«Χαμήλωσαν τα φώτα», χαμήλωσε και το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσουν στην κάθαρση… Η υπόθεση ΛΑΦΚΑ αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για την Εκκλησία, έστω και αν οι «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν ότι η κρίση θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο, αφού τα δύσκολα έρχονται …
Η ανωτέρω διαπίστωση εκπορεύεται από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου, οι οποίες εκλήφθηκαν άνευ της λαϊκής πιέσεως. Έτσι, ευνοούμενοι της υπόθεσης είναι οι Μητροπολίτες Τριφυλίας Στέφανος και Ζακύνθου Χρυσόστομος. Ο πρώτος στην κυριολεξία δεν κατανόησε ποιος ήταν ο επιπλέον λόγος που προσκλήθηκε για μια ακόμη φορά για να επαναλάβει τα όσα υποστήριξε και πριν από λίγες ημέρες! Ο δεύτερος απέφυγε την κατηγορία περί σκανδαλισμού, απέφυγε τις εξηγήσεις για την τεράστια περιουσία που διέθετε και φέρεται πως μεταβίβασε σε συγγενείς, απέφυγε τις απαντήσεις για μια σειρά δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο περί κακοδιαχείρισης της περιουσίας της Μονής Πεντέλης, το διάστημα που ήταν ηγούμενος. Κλήθηκε μόνο να δώσει γραπτές εξηγήσεις για τα «περί μπουγάδας» που ανέφερε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και για την καταγγελία συκοφαντικής δυσφήμησης που κατέθεσε ο θεολόγος- δημοσιογράφος και γράφων Διονύσιος Μακρής.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους η Ιερά Σύνοδος, ακολουθώντας τη λαϊκή ρήση που αναφέρει ότι «ο φόβος φυλάει τα έρμα» δεν τόλμησε παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου να φθάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο και να λάβει αποφάσεις ουσίας. Ακολουθώντας επικοινωνιακές τακτικές και μεθόδους επιχείρησε να μην προκαλέσει νέα επεισόδια. Γι’ αυτό, υπολόγισαν και πάλι τις αόριστες αρχιερατικές απειλές του παρασκηνίου, τους εσωτερικούς μυστικούς εκβιασμούς, τα «άγια» προστατευτικά βέλη που βρίσκονται σε αρχιερατικές φαρέτρες υπό τη μορφή των γνωστών… φακέλων! Οι ίδιοι, ωστόσο, κύκλοι υποστηρίζουν ότι η επικοινωνιακή εκτίμηση είναι λανθασμένη. Και αυτό γιατί, όπως λένε, το μεγάλο «τσουνάμι» δεν έχει ακόμη έρθει … Και εκτιμούν πως η κάθαρση των επίορκων κληρικών δεν θα εξαντληθεί μόνο με την παραίτηση του Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, τη διαθεσιμότητα του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, τη βεβαία μελλοντική καθαίρεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και ορισμένων άλλων απλών ιερωμένων.
Το γήρας έσωσε τον Τριφυλίας
Η ηλικία αποτέλεσε μια από τις κύριες αιτίες που οι Συνοδικοί Αρχιερείς παρέμειναν στην παλιά απόφασή τους, η οποία αναφέρει ότι θα αναμένουν το αποτέλεσμα της μηνύσεως που έχει υποβάλει ο Μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος, προς την εφημερίδα «Αυριανή», που δημοσίευσε τις φωτογραφίες! Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, παραμένει εκτεθειμένος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος στην ομιλία του προς την Ιεραρχία υπογράμμισε ότι οι φωτογραφίες εικονίζουν τον υπέργηρο Ιεράρχη.
Ο Ζακύνθου Χρυσόστομος
Οι Συνοδικοί Αρχιερείς ενεργοποίησαν ομόφωνα το άρθρο 43 του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, που προβλέπει σε πρώτο στάδιο να δοθούν γραπτές εξηγήσεις ενώπιον της. Αν και η επώνυμη καταγγελία περιελάμβανε τρεις ξεχωριστές ενότητες, οι Συνοδικοί Αρχιερείς έκλεισαν για άλλη μια φορά τα μάτια! Αγνόησαν μια σειρά δημοσιευμάτων, που αναφέρονται στο βίο και την ιερατική πορεία του εν λόγω Ιεράρχη, ο οποίος κατά προσωπική του δήλωση ενέταξε τον εαυτό του στους «βρώμικους Αρχιερείς που πρέπει – όπως είπε- να πάνε να πνιγούνε»… Επίσης αγνόησαν τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από 300 και πλέον επώνυμους πιστούς και αφορούσαν τις δηλώσεις του Μητροπολίτη το Φεβρουάριο του 2003, ότι «όλοι οι Αρχιερείς έχουν πέσει θύματα εκβιασμού» και εφόσον δεν τον κατήγγειλαν άρα είναι ένοχοι… Οι πιστοί ζητούσαν την καταδίκη των δηλώσεων και την τιμωρία του Ιεράρχη, επικαλούμενοι μια σειρά Ιερών Κανόνων (6ος Καν. Β΄Οικ. Συνόδου 8ος Συν, Καρθαγένης και 55ος και 58ος των Αγίων Αποστόλων). Η Ιερά Σύνοδος τότε γύρισε την πλάτη στους Ιερούς Κανόνες και αρκέστηκε σε απλή γραπτή καταδίκη των δηλώσεων με ανακοινωθέν που εξέδωσε, στο οποίο μιλούσε για σκανδαλισμό του χριστεπώνυμου ποιμνίου. «Η άκρως αντιδεοντολογική ενέργεια αυτή του Σεβασμιωτάτου προκαλεί ισχυρό σκανδαλισμό του Ορθοδόξου πληρώματος… Η προχειρότης του κακού λόγου, η συκοφαντία και η ανευθυνότητα μειώνουν τα πρόσωπα και τον ιερό τους ρόλο στο χώρο της Ορθοδοξίας και διά τούτο η ΔΙΣ αποδοκιμάζει ομοφώνως και εντόνως ως πρωτοφανή, απαράδεκτα και καταδικαστέα τα όσα περιέχονται στις ανέρειστες και έωλες δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου», ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.
Το τρίτο μέρος της καταγγελίας αναφερόταν στην κατηγορία που είχε εκστομίσει στις 4 Φεβρουαρίου 2003 περί δήθεν εκβιασμού του από το γράφοντα. Στην κατηγορία αυτή ο γράφων απάντησε με μήνυση περί συκοφαντικής δυσφημήσεως του που κατέθεσε στις 25 Φεβρουαρίου 2003 προς το φυσικό δικαστή του Ιεράρχη την Ιερά Σύνοδο. Η μήνυση οδηγήθηκε από τον τότε Αρχιγραμματέα και νυν Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο στις εκκλησιαστικές καλένδες… Η κατηγορία όμως του κ. Χρυσοστόμου προκάλεσε προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο Προϊστάμενος Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος. Μετά έξι μήνες τον Αύγουστο του 2003, ο εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο με το χαρακτηρισμό ότι η καταγγελία κρίνεται αναξιόπιστη και αβάσιμη. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος δεν συγκινούνταν και συνέχιζε να αποδέχεται στις τάξεις της έναν Αρχιερέα αποδεδειγμένα ψεύτη και συκοφάντη. Άλλωστε «κόρακας- κοράκου μάτι δεν βγάζει» λέει ο σοφός λαός.
Θίχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία μόνο όταν ο συκοφάντης Αρχιερέας απευθύνθηκε προς αυτή με τις γνωστές δηλώσεις του «περί μπουγάδας»...! Από την πλευρά του ο Ζακύνθου παίζοντας στο γνωστό επικοινωνιακό προφίλ ανακοίνωσε ότι «επιχειρείται να φιμωθεί»…
Τέλος η Ιερά Σύνοδος όρισε ανακριτή το Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο σε ανακρίσεις που διέταξε για τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, μέλος της Χρυσοπηγής και στενού συνεργάτη του καταζητούμενου για εμπόριο ναρκωτικών Απόστολου Βαβύλη.


Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΑΚΤΕ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εκτύπωση από orthodoxia.gr - ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   09/12/2019
http://www.orthodoxia.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~