Τηλεοπτικές «μοιρολογίστρες»
Του Διονύση Μακρή
(29/01/2008 19:58)
Παλιότερα υπήρχε η συνήθεια πρόσληψης ειδικών «μοιρολογίστρων» που έκλαιαν δήθεν γοερώς δίπλα στο νεκρό και δημιουργούσαν ατμόσφαιρα πένθους. Μάλιστα όλοι θα ενθυμούμαστε από τις ελληνικές παλαιές καλές ταινίες πως ενίοτε παρατηρείτο και ένας ανταγωνισμός μεταξύ των μοιρολογίστρων για το ποιά θα πει και θα συνθέσει το καλύτερο μοιρολόι και θα κλάψει πιο πολύ, ώστε να πείσει η και να παρασύρει με τα δάκρυά της και τους υπολοίπους παριστάμενους. Ο ανταγωνισμός αυτός δημιουργούσε και οξύνσεις και αντιπαραθέσεις που ορισμένες φορές μετέτρεπαν τα «κλάματα» από ψεύτικα σε αληθινά, αφού δεν έλειπαν τα μαλλιοτραβήγματα, οι απειλές και οι κατάρες που ως θεματογραφία είχαν τον Χάροντα και το μοιρολόι! Το σκηνικό αυτό δεν αργούσε να προκαλέσει την έκδηλη οργή των συγγενών.
Τις σκηνές αυτές μου θύμισαν τα τηλεοπτικά παράθυρα με τους σχολιαστές και τους καλεσμένους τους να παίζουν το ρόλο της «κακής μοιρολογίστρας» που επιχειρούσε να συνθέσει ένα ιδιότυπο «τραγούδι μοιρολόι» πάνω από το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ένα μοιρολόι που τελικώς κατέληγε σε λογομαχίες και καυγάδες που όχι μόνο εκλαμβανόταν ως ασέβεια προς το νεκρό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά προκαλούσε και την αυθόρμητη αγανάκτηση και οργή των τηλεθεατών.
Και αυτό γιατί εμφανώς οι τηλεθεατές διέκριναν τα στοιχεία που εμπεριέχονται και παρατηρούνται στις «λαϊκές αγορές» εκεί δηλαδή που οι βιοπαλαιστές πραματευτάδες κάνουν ότι είναι δυνατόν με τις φωνασκίες τους για να πουλήσουν την πραμάτειά τους. Και ως πραμάτεια στην περίπτωση των τηλεοπτικών μοιρολογίστρων θεωρείται η ιδιοτέλεια, οι τηλε-εντυπωσιασμοί που αποσκοπούν στην αναγνώριση από το κοινό, που λαϊκά εκφράζεται με τη φράση «πες τα μεγάλε» και με διαρκές ... χειροκρότημα για τους καλεσμένους που είθισται να αποτελούν ένα ιδιαίτερο κοινωνικό στρώμα, γνωστό και ως «γλάστρες». Ως πραμάτεια επίσης, εκλαμβάνονται τα μηχανάκια μέτρησης που φέρουν την αύξηση στη τηλεοπτική σοδειά η έσοδα.

Συντάκτης: Δ. ΜΑΚΡΗΣ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εκτύπωση από orthodoxia.gr - ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   25/04/2019
http://www.orthodoxia.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~