Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας
Πνοή ζωής και ελπίδας
Σκαρφαλωμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Όρους Χλωμό, σε υψόμετρο 200 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης και πλησίον του χωριού Τραγάνα, βρίσκεται η ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίας Τριάδος. Η ιστορική Μονή έχει πανοραμική θέα πρός τον Οπούντιο κόλπο και ο επισκέπτης απολαμβάνει την ψυχική γαλήνη και την ομορφιά του τοπίου. Η Μονή διοικητικά ανήκει στην επαρχία Λοκρίδος του Νομού Φθιώτιδος και εκκλησιαστικά υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του δυναμικού και δραστήριου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.

Η ιστορία της Μονής

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος είναι μία πολύ παλαιά Μονή. Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεώς της μας είναι άγνωστη. Υπάρχουν όμως γραπτές μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι κατά το έτος 1608 βρισκόταν σε λειτουργία. Μέχρι τις αρχές του 1834 λειτουργούσε σαν ανδρικό μοναστήρι οπότε και με Βασιλικό Διάταγμα διαλύθηκε μαζί με δεκάδες άλλες Μονές οι οποίες εκείνη την περίοδο είχαν λιγότερους από 10 μοναχούς. Η ακίνητη περιουσία της Μονής περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα ιερά σκεύη, κειμήλια και ιερά λείψανα, παραδώθηκαν άλλα στο διατηρηθέν Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και άλλα στην τότε υφισταμένη επισκοπή Λοκρίδος. Μετά από σχεδόν 165 χρόνια εγκατάλειψης, ο πανδαμάτωρ χρόνος έκανε αργά και σταθερά την καταστροφική του δουλειά, ερημώνοντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Μονής…

Ο νέος κτήτωρας της Μονής

Το Σεπτέμβριο του 1998, με την άδεια και την ευλογία του οικείου φιλομόναχου ποιμενάρχη, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο νησιώτης ιερομόναχος π. Εφραίμ Τράνακας, ήλθε στη περιοχή με σκοπό του να προβεί στην ανασύσταση της διαλυμένης Ιεράς Μονής. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος του απένειμε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και τον ενθρόνισε ηγούμενο της Μονής. Από τότε μέχρι και σήμερα ο ακούραστος π. Εφραίμ έδωσε πνοή ανανέωσης στη Μονή, με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, την αγάπη του κόσμου που αμέσως αγκάλιασε την προσπάθειά του και τον συνέδραμε στο δύσκολο έργο του. Η Μονή δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και οι προσπάθειες του π. Εφραίμ να ανακαινίσει το ερειπωμένο καθολικό, τα 3 κελλιά, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο και να φέρει ηλεκτρικό και τηλέφωνο στη Μονή, απαίτησαν σχεδόν τη πάροδο μίας δεκαετίας..! Ο ηγούμενος και ο ένας αδελφός της Μονής, προσπαθούν (με ελάχιστα μέσα και με πολύ προσωπική εργασία) να αποπερατώσουν τη νέα πτέρυγα της Μονής, οι οποία προσδοκούν ότι όταν ολοκληρωθεί, θα μπορέσει να δεχθεί τους νέους μοναχούς που θα επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Στη νέα πτέρυγα θα υπάρχουν τα κελλιά των πατέρων, το αρχονταρίκι, το δεσποτικό, το ηγουμενείο, η βιβλιοθήκη, η τράπεζα, οι αποθηκευτικοί χώροι και το παρεκλήσιο του Αγίου Διονυσίου.

Το καθολικό της Μονής

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής και πετρόκτιστο. Δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και φωτίζεται από τους 3 πολυελαίους αγιορείτικου ρυθμού με κεριά. Το τέμπλο του ναού είναι από πορόλιθο και ανακατασκευάστηκε από παλαιά κομμάτια του ναού (θωράκια, κιονόκρανα). Οι εκόνες του τέμπλου απεικονίζουν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, την Παναγία την Οδηγήτρια και τον Ιησού Χριστό, έργα του αγιογράφου Μάριου Πελέλη. Εκατέρωθεν του τέμπλου υπάρχουν οι εικόνες της φιλοξενίας του Αβράαμ και του Αγίου Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης έργα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πυθαρίου Καλύμνου. Κάτω από την εικόνα του Αγίου Διονυσίου, υπάρχει η ιερή εμβάδα του Αγίου. Το δάπεδο είναι μαρμάρινο και οι τοίχοι δεν είναι αγιογραφημένοι διότι είναι πέτρινοι. Στο δεξιό τοίχο του καθολικού υπάρχουν μεγάλες φορητές καμαροειδής εικόνες: του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ του Θαυματουργού, των σφαγιασθέντων πατέρων της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νεκταρίου, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω. Στον αριστερό τοίχο του καθολικού υπάρχουν οι εικόνες: των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, του Οσίου Παϊσίου του Μέγα, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Εφραίμ του Σύρου και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία. Στον πρόναο (λιτή) του καθολικού που προστέθηκε πρόσφατα, υπάρχει στο δεξιό μέρος ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της Αγίας Τριάδος και στο αριστερό μέρος ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της Παναγίας των Πάντων Χαράς. Στη λιτή επίσης υπάρχουν ευμεγέθεις φορητές εικόνες της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου και του Αγίου Θεοφίλου του εκ Ζακύνθου, όλες έργα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πυθαρίου Καλύμνου.

Η λειτουργική ζωή της Μονής

Η λειτουργική ζωή της Μονής περιλαμβάνει εκτός από την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία (4:30 – 9:30 π.μ.), αγρυπνίες όλο το χρόνο κάθε Παρασκευή βράδυ και αγρυπνίες σε όλες τις δεσποτικές και θεομητορικές εορτές (19:30 – 5:30 π.μ.). Η Μονή πανηγυρίζει: την εορτή της Αγίας Τριάδος, την 2η μέρα του Πάσχα την εορτή της Παναγίας την των Πάντων Χαρά με λιτανεία της ιεράς εικόνας στο περίβολο της Μονής με αρθρόα συμμετοχή των πιστών της γύρω περιοχής, την 17η Δεκεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω με 12ωρη αγρυπνία (από τις 7 το απόγευμα έως τις 7 το πρωί), την 20η Οκτωβρίου τη μνήμη των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου. Για επικοινωνία: Ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας Λοκρίδος, Τ.Θ. 8220, Αταλάντη Φθιώτιδος, 352 00, τηλ/fax: (22330) 92.256.


Στοιχεία για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου λάβαμε από τη μελέτη του γεωπόνου κ. Μάνθου Κ. Χριστοφόρου «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Λοκρίδος»

Ευχαριστούμε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ Τράνακα, για την ευγενική του συνεργασία και φιλοξενία.


Συντάκτης: ΠΑΝ.ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: Σ.Ο. ΙΟΥΝΙΟΣ 2007

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εκτύπωση από orthodoxia.gr - ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   24/04/2018
http://www.orthodoxia.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~