Home page
Εκδόσεις ΑΚΤΕ - AKTE Publications
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
Συνοπτική Παρουσίαση
Διεθνή Θέματα
Ο άρχοντας Ομπάμα, οι ΗΠΑ, τα δημοψηφίσματα και ο Θεός
(11/11/08 16:04)

Του Διονύση Μακρή


 Μην ελπίζετε σε άρχοντες, να ελπίζετε μόνο στο Θεό, ανακράζει στο διάβα των αιώνων ο προφήτης Δαυίδ. Ποιός όμως τον ακούει; Οι άνθρωποι δυστυχώς δεν αρκούνται στο νόμο του Υψίστου, που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο ανοικοδόμησης της σχέσης με τον Δημιουργό Θεό δεν αρκούνται στον Παράκλητο, τους Αποστόλους και τους Αγίους μας αλλά σώνει και καλά θέτουν την ελπίδα τους σε εφήμερους βασιλιάδες και άρχοντες. Αν και απαιτείται μάλιστα λίγο χρόνος κάθε φορά για να εξανεμιστεί και πάλι η ελπίδα τους και στη θέση της ψευδαίσθησης μίας εικονικής χαράς που προκαλείται να επιστρέψει η απογοήτευση, η θλίψη και η δυστυχία αυτοί επιμένουν. Ανθρώπινα και φυσιολογικά όλα αυτά θα μου πείτε. Το περίεργο ωστόσο, είναι πως και πάλι οι άνθρωποι τρέχουν και προσηλώνονται σε νέα γυαλιστερά προϊόντα που πλασάρονται ως χρυσός στα πραγματικά αδιέξοδα που προκαλεί η απιστία και η αποστασία του ανθρώπου από τον Θεό. Και αυτά όμως αποδεικνύονται όπως και τα προηγούμενα είδωλα πως αποτελούν στην πραγματικότητα τενεκέδες και μάλιστα ξεγάνωτοι.

 
Το σκήπτρο, η δύναμη και η ευλογία
(20/2/08 16:41)

Είναι αλήθεια ότι στο διάβα των αιώνων οι περισσότεροι άνθρωποι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο επεδίωξαν να αποκτήσουν κάθε μορφή εξουσίας (βλ. δύναμης) προκειμένου να ζήσουν καλύτερα κυριαρχώντας ή διοικώντας ή κατακτώντας ή απειλώντας... Επιθυμούσαν διακαώς να έχουν τα σκήπτρα ή το σκήπτρο που θα τους έδιδε κοσμική κυρίως αίγλη και θα τους καθιστούσε ξεχωριστούς μέσα στον κόσμο. Διά του τρόπου αυτού διαχωρίστηκαν οι άνθρωποι σε φυλές, λαούς, κράτη. Ο διαχωρισμός προήλθε ως γνωστό από την κενοδοξία τους να φθάσουν και να συναγωνισθούν το Δημιουργό Θεό (βλ. Βαβέλ). Και η κενοδοξία αυτή επέφερε μια σύγχυση πού άλλαξε την όλη πορεία της ανθρωπότητας (βλ. Βιβλίο Γενέσεως). Ιστορικά μάλιστα παρατηρείται πως όσοι είχαν το σκήπτρο και τη δύναμη προέβαιναν και σε ακρότητες ή βιαιότητες προκειμένου να επιβάλλουν το θέλημα τους... Η ιστορία αυτή συνεχίζεται ως σήμερα και παρατηρείται από τη μικρότερη κοινωνία που είναι η οικογένεια με τη στενή ή ευρεία έννοια της μέχρι και τους λαούς, τα κράτη. Έτσι, βλέπουμε τις ΗΠΑ μια «θεωρούμενη» σήμερα υπερδύναμη κυρίως λόγω της στρατιωτικής ισχύος της να επιχειρεί να επιβάλλει τις αποφάσεις της στη γη ανεξαρτήτως αν αυτές είναι δίκαιες ή άδικες.

 
«Κλειδί» για τον Ερντογάν η Αγία Σοφία της Πόλης
(27/9/07 17:22)
Του Διονύση Μακρή

Οι θέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης για την μουσουλμανική μαντίλα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και οι παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα καθιστούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστακτικές έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Επιπλέον οι εσωτερικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει εξ αφορμής του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους της Τουρκίας ενισχύουν την καχυποψία και ενδυναμώνουν την αρνητική διάθεση των Ευρωπαίων.
Τα γεγονότα αυτά όχι μόνο καθυστερούν αλλά και εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας και κατ’ επέκταση δυσκολεύουν και το στόχο του Ισραήλ, που εδώ και λίγα χρόνια κατέθεσε αίτηση για να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια! Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υπάρξουν σύντομα μεγάλες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αποσκοπούν στην αλλαγή του τοπίου και στη μεταβολή των υπαρχόντων δεδομένων.
 
Υπάρχουν και σήμερα ασκητές της ερήμου, μιμηθείτέ τον
(13/6/07 17:08)

Την ζωή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μιμήθηκε ένας φλογερός ιεραπόστολος του τριαδικού μας Θεού ζώντας επί οκτώ συνεχόμενα έτη μέσα σε τροπικά δάση της μακρινής Μαρτινίκας (νησί της Καραϊβικής). Τρεφόταν με τροφές που του παρείχε το δάσος. Νυχθημερόν ασχολείτο με τη μελέτη του ευαγγελίου και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας ενώ φίλους του είχε τα φίδια, τα ζώα και τα πτηνά. Όταν ήρθε η ώρα βγήκε στον κόσμο για να κηρύξει την Ορθοδοξία. Με τη συνδρομή Αγιορειτών Πατέρων ο σπάνιος αυτός ασκητής της ερήμου κατάφερε να εμφυσήσει τις αλήθειες της πίστεώς μας σε 200 οικογένειες ιθαγενών στη Μαρτινίκα. Έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στον ιερό ναό της Γεθσημανής στα Ιεροσόλυμα, όπου και ο τάφος της Αγίας μας Θεοτόκου από τον Μητροπολίτη Παναμά Αθηναγόρα. Και το δεύτερο βαθμό στη Μαρτινίκα από τον ίδιο Ιεράρχη. Τώρα ο ιερομόναχος Λάζαρος Philogenis, ο γαλλικής καταγωγής σύγχρονος Ορθόδοξος ασκητής ζητά από όλους εμάς να τον βοηθήσουμε να κτίσει ναό της Ζωοδόχου Πηγής για το μικρό ποίμνιό του. Προσπαθεί με χίλιους τρόπους να συγκινήσει τις κρύες στην κυριολεξία καρδιές μας για να φτιάξει ένα σπίτι της Παναγίας μας που τόσο σεμνύνεται, λατρεύει και αγαπά. Στα αλήθεια αξίζει να τον μιμηθούμε στην ζέουσα αγάπη για τον Τριαδικό Θεό και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο στην εκπλήρωση του ονείρου του.

 
«Πολίτικη κουζίνα»... με ουράνιες συνταγές
(13/6/07 17:00)
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την Τουρκία. Η αναπόφευκτη σύγκρουση Κεμαλικών και Ισλαμιστών αποτελεί το προοίμιο αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν στη γείτονα χώρα. Το τεχνητό αυτό κρατίδιο δεν έχει πλέον κανένα μέλλον ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε στην Ασία. Και ας πάψουν κάποιοι να ονειροβατούν παίζοντας ως νηπιάζοντες αστεία διπλωματικά παιχνίδια που προκαλούν τον γέλωτα.
Στην ουσία το λεγόμενο βαθύ κράτος που στηρίζεται στην φοβέρα και τον τρόμο που εκπέμπει το στρατιωτικό καθεστώς απειλείται από το υποκειμενικά ανανεωμένο ισλαμικό κίνημα του Ερντογάν. Ένα θρησκευτικό κίνημα εκκολαπτόμενης και προσωρινά ελεγχόμενης βίας μέσω του οποίου επιχειρείται να εξιλεωθεί η φανερή στροφή του σύγχρονου ανθρώπου προς το Θεό. Οι ισλαμιστές και το στρατιωτικό κατεστημένο, ωστόσο, δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως αιωρούνται κατά το ήμισυ στο χείλος ενός απότομου γκρεμού. Αγνοούν πως η κρίση που έχει δημιουργηθεί είναι εκ Θεού και θα έχει ως φυσική εξέλιξη το διαμελισμό της «τεχνητά» κατασκευασμένης χώρας τους.
 
Χότζας έγινε Χριστιανός
(13/10/05 13:18)
Τα αλλεπάλληλα θαύματα του Χριστού και της Παναγίας στη Μ. Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου λογίζονται ως σημάδια του Θεού στην περιοχή που προηγούνται σημαντικών εξελίξεων και έχουν θορυβήσει αρκετούς ισλαμιστές θρησκευτικούς ηγέτες. Και αυτό διότι τα θαύματα αυτά σχετίζονται με επιφανείς μουσουλμάνους και έχουν ως απόρροια τη μεταστροφή αυτών στο χριστιανισμό.
Μετά λοιπόν την ανάσταση νεκρού Σαουδάραβα στη Συρία, που μεταδόθηκε δια μέσου του κρατικού καναλιού της χώρας, ακολουθεί στην Αίγυπτο η θαυματουργική μεταστροφή γνωστού ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού, αγαπητού στο μουσουλμανικό λαό Χότζα και η βάπτιση του ιδίου και της οικογένειας του σε χριστιανούς.
Στα ανωτέρω δύο περιστατικά που αποκλειστικά παρουσιάζει ο «Σ.Ο.» έρχεται να προστεθεί και η βάπτιση ανωτάτου αξιωματικού του Αμερικανικού στρατού, που υπηρετεί στη Σούδα. Η βάπτιση έγινε προσφάτως στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, στο Άγιο Όρος και το γεγονός συζητήθηκε εντόνως στη μοναχική κοινότητα του Άθω.
 
Ανάστησε νεκρό μουσουλμάνο η Παναγία στη Συρία
(3/8/05 09:43)
Συγκλονίστηκαν η Συρία και η Σαουδική Αραβία από το θαύμα της Παναγίας σε μεγιστάνα Σαουδάραβα ο οποίος, ληστεύθηκε, δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε από Σύριους κακοποιούς τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η Παναγία, όπως ομολόγησε ο ίδιος, τον ανάστησε. Σύριοι ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν την ανεξήγητη επιστημονικά ίαση του κατακρεουργηθέντος επισήμως ενώ οι τηλεοράσεις και ο Τύπος στις δύο χώρες έκαναν εκτενείς αναφορές. Ο Σαουδάραβας μεγιστάνας μετέβαινε στο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Σαϊντανάγιας προκειμένου να εκπληρώσει τάμα ευγνωμοσύνης που είχε κάνει μετά τη θαυματουργική απόκτηση παιδιού. Κατόπιν αυτού η πολλή γνωστή στην Σαουδική Αραβία οικογένεια του ασπάστηκε τον χριστιανισμό ενώ Ισλαμιστές θρησκευτικοί ηγέτες επιχειρούν να υποβαθμίσουν την είδηση.  
Το θαύμα του αγίου Ιωάννη στην Ουάσιγκτον
Μπορεί το μυστήριον της ανομίας, που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην δευτέρα προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του να προκαλεί αναταραχές και προβλήματα στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά το βέβαιο είναι ότι παράλληλα ο Χριστός μας εργάζεται με χίλιους δύο τρόπους για να εισέλθουν στο σκάφος της σωτηρίας όλο και περισσότεροι πιστοί. Ο Ιησούς και Σωτήρας μας ενισχύει πάντα τους πιστούς εκείνους που εργάζονται στον Αμπελώνα Του. Απλώνει πάνω τους ένα πέπλο προστασίας και βοηθά να εκπληρώσουν τους θεάρεστους αγώνες τους.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε και συνεχίζει να έχει στις τάξεις της αγίους – στυλοβάτες της αληθινής εν Χριστώ ζωής. Αναστήματα που έγιναν ζωντανά παραδείγματα της αγάπης και των ηθικών αρχών που δίδαξε ο Κύριός μας. Οι γέροντες Πορφύριος, Ιάκωβος, Παϊσιος, Ιωσήφ και Ευμένιος και τόσοι άλλοι ανανέωσαν τους δρόμους και την πορεία για την εν Χριστώ ζωή.  
Ορφανοτροφείο για παιδιά με AIDS χτίζει η Εκκλησία
Η ίδρυση ορφανοτροφείου που θα στεγάσει παιδιά που πάσχουν από AIDS και βρίσκονται μόνα στη ζωή, αποτελεί προτεραιότητα που πρόκειται να αναλάβει να υλοποιήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Νοτίου Αφρικής, στο πλαίσιο της ιεραποστολικής δράσης που έχει αρχίσει να αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή.  
Οδοιπορικό στην Ιεραποστολή της Κένυας
Καθώς φαίνεται να πορευόμαστε την τεθλιμμένην του βίου οδόν περίλυποι και φορτισμένοι από τον κάματον των βιοτικών προβλημάτων, χωρίς αληθινή χαρά, ένεκα της εκκοσμικευμένης μας πια χριστιανικής ζωής, κάπου σ' αυτό τον πλανήτη κάποιοι τώρα αρχίζουν.....  
»www.vimaorthodoxias.gr»
Πιστεύετε ότι η "έξυπνη Κάρτα του Πολίτη" σχετίζεται με τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας (αυτεξούσιο);
1. ΝΑΙ
2. ΟΧΙ
3. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 131
Σύνολο Χρηστών 131
Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη - Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο

ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Λαγουμιτζή 42, 117 45 - Αθήνα
Τηλ: 30 210 9212315, 9212 574
Fax: 30 210 9226970, Email: info@orthodoxia.gr